Meie esindusmeeskonna peatreener Jaanus Vislapuu on enne ülehomset avalööki Esiliiga B-s üsna optimistlik, sest komplekteeritud sai korralik võistkond.

„Kindlasti on raske Tallinna satside või Kohtla-Järvega konkureerida, aga ma nagu väga ei karda küll millegi pärast. Mängijad on kvaliteetsed ja nendeni on oma ideid lihtne viia, sest nad mõistavad mängu hästi ja suudavad taktikast kinni pidada. Kontrollmängud näitasid, et saame platsil hakkama ja saame teha neid asju mida tahame, nii et ootan huviga hooaja algust,” ütles ta.

Võrreldes mullu II liigas mänginud meeskonnaga on pea pooled mehed uued. Võru mängijatest saab esindusmeeskonnas arvestada 15–16 mehega, kümmekond mängijat on mujalt. Osa oma mehi registreeriti küll duublisse, aga nad saavad ka esindusmeeskonda aidata.

Võru FC Heliose esindusmeeskond.

Tugevdusi hangiti meeskonda Tartust. „Ega Tallinnast Võrru on kedagi väga raske saada. Need meie enda mängijad, kes asuvad Tallinnas, nemad on, aga kedagi teist sealt tuua on suhteliselt ebareaalne,” tõdes Vislapuu.

Heliose lipu alla sai ta enam-vähem kõik mehed, keda soovis. Enamik uusi tulijaid, koguni seitse, on meie mulluse II liiga kaaslase Tartu Merkuuri taustaga ja sel on üks väga lihtne põhjus – selle tegevuse lõpetanud klubi mängijatel on piisavalt kvaliteeti, et esiliigas mängida.

„Nad olid ise huvitatud, et mängida senisest väheke kõrgemal, ja iseenesest väärivad seda kohta ka sportliku printsiibi alusel, tuli ju Merkuur 2016. aastal II liiga võitjaks. Ja kuna Lõuna-Eestis oli meil selline võistkond, mis esiliigasse tõusis, ning mitmed meie mängijad juba ka mängisid saaliliigas koos osa Merkuuri meestega ja olid omavahel tuttvad, siis üks asi viis teiseni ja niimoodi see läks,” selgitas Visapuu.

Tema sõnul on kõik uued mängijad hästi motiveeritud ja valmis Heliose hea käekäigu nimel pingutama. „Tundub, et nende jalgpallikultuur ja taust on ka natuke võib-olla teistsugune, nad on sellised mehed, kes seda mängu väga armastavad ja mängida tahavad,” lisas Vislapuu.

Ettevalmistus hooajaks alustas meeskond jaanuari alguses. Korra nädalas tehti Tartus ühiselt trenni, lisaks harjutati eraldi Võrus ning peeti kontrollmänge. Vislapuu tõdeb, et trenni oleks tahtnud kõvasti rohkem teha ja just kokkumängu lihvida, et mängijad üksteist platsil paremini mõistaks. Viimased kaks nädalat jäid pakase tõttu välistrennid kahjuks ära, sest plats oli kasutuskõlbmatu, eile õnnestus kerge ühistreening Tartus taas teha.

Viimane treening enne esiliigahooaja algust.

Kõvasti kasu oli kontrollkohtumistest, kus sai erinevatel positsioonidel erinevaid mängijaid katsetada, samuti erinevaid taktikaid proovida. Viiest mängust võideti küll vaid üks, kuid peaaegu alati oli keegi põhimeestest ka puudu. Ideaalilähedase meeskonnaga saime mängida vaid Paide U21-ga ja siis ka võitsime.

„Mingid asjad, mis ma platsil nägin, meeldisid mulle väga. Mõned vead, mis välja tulid, on need kohad, mida parandada või muuta mängijate valikuga. Kokkuvõttes, väravad löödi meile suurte individuaalsete eksimuste pealt, aga taktikaliselt mängis meeskond üsna hästi,” ütles Vislapuu. „Mängude algused olid kuidagi rasked, me ei olnud alati kohe alguses valmis sada protsenti andma. Ettevalmistusaeg oli liigamängudega võrreldes ka alati palju lühem, vahel lausa olematu, eks see tingis ka krobelised algused. See eest mängude lõpud olid meil alati väga head.”

Ta lisas, et kui Võru jalgpallurid olid seni harjunud üsna sirgjooneliselt mängima, siis uued mehed lükkavad rohkem söötu ja mõtlevad mitu käiku ette.

Oma taktikalisi plaane treener lähemalt avama ei soostunud. „Taktika sõltub vastasest. Eks me mingeid võistkondi teame, kellega oleme mänginud, mõni vastane on võõram ja päris tugev. Aga iga mäng algab null-nullist ja püüame teha nii, et meile jääks taha null ja omal õnnestuks väravaid lüüa. Eks paistab, kuidas see välja kukub,” lausus Vislapuu.

Eesmärgiks on mängida kohtadele, et mis võimaldaksid liigasse püsima jääda. „Ega ma ei ütle, et me ei võiks jõuda kõrgemale, lihtsalt hooaja on väga pikk, eks näis,” sõnas Vislapuu.

Liiga favoriidiks peab ta Tallinna JK Legioni, mis on tänavu ilmselt kõige tugevam sats esiliiga B-s ja võiks end vabalt ka esiliigas etteotsa mängida. Tugev on kindlasti ka väga hea noortetöö ja kvaliteetsete treeningutega Nõmme United, samuti Kohtla-Järve JK Järve.

Esindusmeeskonna särginumbrid.

Kui ülehomne „kodumäng” Tartus Pärnu JK-ga välja arvata, tuleb meie meestel avaringi mängud pidada võõrsil. „Tahaks minna igale mängule selle mõttega, et püüame punkte röövida. Kui reaalselt 9–10 punkti kätte saaksime, siis see oleks avaringist väga hea tulemus,” sõnas Vislapuu.

Esimene kodumäng peetakse 28. aprillil Võru spordikeskuse staadionil. „Üritame kodumänge tänavu veelgi rohkem reklaamida, korraldada pealtvaatajatele rohkem vaatajamänge, leida paremaid auhindu. Sinna on veel natuke aega, aga eks me kõige sellega ka juba vaikselt tegeleme,” ütles Vislapuu. „Tahaks ikkagi hoida möödunud aasta keskmist publikuarvu, mis oli 101, kõik, mis tuleb sinna peale, on boonus.”

Senisest kõrgema liigatasemega kaasnevad üksjagu kõrgemad kulud – ainuüksi võõrsilmängudele sõitmist seisab tänavu ees üle 7300 kilomeetri ehk 1800 kilomeetri võrra rohkem kui mullu, kodumänge on 26 asemel 36 ning kasvasid kulutused personalile. Nii pole mingi ime, et meeskonna eelarve on rohkem kui kahekordistunud, ulatudes ligi 25 000 euroni.

Esindusmeeskonna kaks suursponsorit on endiselt Borg Kinnisvara ja Nordmetallik, tõhusalt panevad õla alla ka Võru linn, Aigren, Egotar, Võru Disainmööbel ja mitmed väiksemad toetajad. „Tänu neile saab see hooaeg toimuma, sest kui oleksime pidanud jätkama samamoodi, kui eelmine aasta, siis see poleks võimalik olnud,” lausus Vislapuu. „Suur tänu meie kõigile toetajatele!”